Kamu Spotu

Bu bir kamu spotudur.

Araba kullanmayı bilmiyorsanız, trafiğe çıkmayın. Hız yapmayın, bir buçuk tonluk bir aracın sizin düşünce hızınızla aynı sürede duramayacağını hesaba katın. Hız yapmayın, kimsenin o kadar önemli bir işi yoktur, azıcık gecikin. Bir şey olmaz.

Sinyal lambanızı kullanın. İnsanlar nasıl aklınızı okusunlar sizin, biraz arkanızdakini de düşünün. Ayrıca önünüzdekinin sinyal lambasını yaktığını gördüğünüzde hızınızı arttırmayın. Kimse size önüne birini almadığınızda ödül vermiyor. Gidin egonuzu başka yerde tatmin edin.

Yayalara yol verin. Arabadasın sen, belki 80 kat daha hızlı gidiyorsun, bırak o önce geçsin. Sen o kaybettiğin bir kaç saniyeyi telafi edersin.

Motosikletlere saygı duyun. Bir ulaşım aracının "tehlikeli" sınıfına girmesinden siz sorumlusunuz. Bu bir ekstrem spor değil, bunu kullanan insanlara ölüme boyun eğmiş muamelesi yapmayın.

Emniyet şeridini kullanmayın. Sizi diğer insanlardan ayıran ne, siz kimsiniz? Kibrinizde boğulun.

Yerlere çöp atmayın. Buraları sizden daha değersiz bir insan temizliyor düşüncesiyle çöplerinizi yerlere atıyorsunuz, biliyorum. O çöp kadar değeriniz yok, haberiniz olsun. Gidin çöpünüzü çöp kutularına atın, eğer etrafta yoksa cebinize koyun. Hele hele denize hiç atmayın. Siz ölüp gideceksiniz ama çöpleriniz orada kalmaya devam edecek.

Ulaşım araçlarında sıranızı bekleyin. Herkes binecek bu siktiğimin aracına, iki saniye inenlere izin verin.

Yürüyen merdivende sağ tarafta bekleyin. Bırakın insanlar yürüyebilsinler, sığırlık yapmayın.

İnsanların düşüncelerine saygı duyun. Eğer sizi rahatsız eden bir durum varsa oradan ayrılabilirsiniz. Ortamı bilerek ve isteyerek terk etmiyorsanız rahatsızlığınızın sorumluluğu sizdedir.

Kavga etmeyin. İnsanların sizi sinirlendirmelerine izin vermeyin. Kimseye öbür yanağınızı uzatın, sizi ezmelerine izin verin demiyorum ama takmamanın en güçlü cevaplardan biri olabileceğini unutmayın. Boş verin, ne olacak ya, boş verin.

Bağırarak konuşmayın, gürültülü kahkaha atmayın. Senin duygularını öğrenmek zorunda değilim.

Aslında genel olarak bağırmayın. Sesini yükselten tartışmayı kaybeder.

Kadınları rahatsız etmeyin. Etmeyin işte, nasıl giyinirse giyinsin, seni ne bağlar? Sen peygamber değilsin. Diyelim ki sen yaptığının yanlış olduğunu düşünüyorsun, bunu herkesin içinde belirtmek zorunda değilsin. Kimse senin yanlışlarını yanlış olarak kabul etmek zorunda değil. Ayrıca kimse seni baştan çıkarmak için giyinmiyor, hadi diyelim öyle oldu, kendini kontrol edemiyorsa lütfen toplum içine çıkma.

Her erkeğe de sapık muamelesi yapmaktan vazgeçin. Sizin artık içini boşalttığınız feminizm kavramınız yüzünden hiçbir kadın ciddiye alınmıyor artık. Özgüvensizliğinizi, komplekslerinizi gidin başka yerde çözümleyin.

Marjinal olmaya çalışmayın. Sokmayın artık gözümüze şu dünya vatandaşlığınızı, tamam biliyoruz , çok farklısınız. Artık herkes o kadar farklı ki, bir bakmışsın herkes birbirinin aynısı.

İnsanların görünüşüne değil fikirlerine önem verin. En azından eşit derecede önem verin. Birisi artık sadece çok zengin olduğu için, çok yakışıklı/güzel olduğu için değer görmesin. İnsanların fikirlerini de isteyin ki, insanlar fikir sahibi olmak zorunda olsunlar.

Hak yemeyin. Torpil yapmayın, rüşvet vermeyin. Herkes yapıyor diye siz de yapmayın. Eğer kimse yapmazsa zaten işler normale binecek. Üç kuruş fazla kazanmak için ticarette hile yapmayın.

Kimseyi üzmeyin. Üzecekseniz kimseyle ilişki kurmayın. Lütfen. Başka insanların size gösterdiği bağlılık ve sevgiyi suistimal ederek kişisel sorunlarınıza onlar üzerinden çözüm aramayın. Gerekirse yalnız kalın anasını satayım, gerekirse yalnız ölün.

Değer verin. Karşınızdakinin kendini sorgulamasına izin vermeyin. İnsanlara hak ettiği değeri verin en azından. Biraz insan olun. Yapamayacaksanız evlenmeyin, korkuyorsanız söyleyin ama lütfen, lütfen bencil olmayın. Şerefsizlik yapmayın. Niye üzüyorsunuz insanları?

Bakamayacaksanız çocuk sahibi olmayın. Nasıl bir ebeveyn olursanız olun, o çocukla ilgilenin. En kötü ilgi bile ilgisizlikten iyidir. Sadece emek harcayın biraz, eğitin, öğretin. Hatalarından ders çıkarmasını sağlayın, görmezden gelmeyin. Rica ediyorum, hataları halı altına itmeyin. Hayata alıştırın, eğer alıştıramıyorsanız en azından destek olun. Belli bir yaştan sonra yapılmış şeylerin dönüşü yok.

Sorumluluk sahibi olun. Hatalarınızın sorumluluğunu üstünüze alın. Biraz delikanlı olun. Lütfen, yalvarıyorum harekete geçin. Bir şey yapın.

Üzmeyin insanları, kimseyi. Hayvanlara zarar vermeyin. Sizden güçsüz kimseyi ezmeyin. Kimseyi ezmeyin.

Yardım almaktan çekinmeyin. Konuşun, dertleşin.

Dinleyin. Kendinizi olayın dışına koyarak karşınızdakini dinleyin. Duygularını anlamaya çalışın, yorum yapmayın.

Özür dileyin.

Hatalarınızı tekrarlamayın.

Gerçekten.

Biraz insan olun.





Yorumlar